Afschieten van een modewoord

Duiding, een modewoord

Modewoord van deze maand is duiding

Modewoorden. Je kent ze wel. Woorden die opeens heel vaak voorbij komen op social media. Of in de kranten en op televisie. Woorden die dan door jan en alleman gebruikt worden. Soms gebruik ik ook modewoorden. Of soms? Heel vaak waarschijnlijk zonder dat ik het weet. Maar soms heb ik ook echt een bloedhekel aan dit soort woorden. Zo’n woord heb ik nu ook voor je . Je begrijpt het al. Het gaat om het woord duiding. Van mij mag dat modewoord bij deze meteen afgeschoten worden.

Afschieten van een modewoord

Wat betekent duiding?

Volgens Encyclo heeft duiding vier betekenissen. Dan gaat het in alle vier de gevallen eigenlijk om iets uitleggen of verklaren. Een bepaalde tekst interpreteren. Of juist een kort artikel of bericht uitleggen. Iemand roept of schrijft iets. En een ander wil daar dan duiding aan geven. Die voelt zich weer geroepen om meer uitleg te verlenen. En op zich is dat logisch als je de nuance zoekt.

Duiding op internet

Je komt het zo veel tegen. Er is zelfs een webpagina dat Stukje duiding heet. Ze hebben ook nog eens een Facebookpagina om nog meer aan je uit te leggen. Of neem nou de volgende willekeurige berichten op Twitter van afgelopen uur:

CBB schrijft: “Luisteren naar het blad ‘Profetisch Perspectief’? Deze uitgave van Christenen voor Israël geeft Bijbelse duiding aan ontwikkelingen in de wereld. Bij voldoende interesse zal de CBB het gaan aanbieden in gesproken vorm. Een abonnement zal rond de 30 euro per jaar gaan kosten.”

Ene Dirk schrijft: “Duiding bij de uitslag van de Zweedse verkiezingen. Yves Leterme spreekt over een “overwinningsnederlaag”. Wie legt mij dat uit ?”

En ene Andre wil het volgende weten: “En na 2 dagen ook “duiding” in dit blaadje; let op de allang gedebunkte informatie..En de Eigenaar kreeg een steen tegen zich aan. Neo-nazi’s belagen kosjer restaurant Chemnitz (inclusief artikel)”

Je hoeft er echt geen moeite voor te doen om dit woord tegen te komen. Ik denk zelfs dat het lastig is om het woord te ontlopen.

Niets tegen modewoorden, maar toch

Nogmaals ik heb niks tegen modewoorden. Maar zullen we soms iets minder vaak een bepaald woord gebruiken en gewoon de synoniem op schrijven. Bovendien vind ik (maar dat is puur smaak) een stukje uitleg veel mooier klinken. Of een verklaring. Ik vraag dus gewoon om wat meer diverstiteit.

Wil je meer blogs van mij lezen? Over irritaties? Of over wat ik zoal mee maak? Die lees je hier. Ben je toevallig op zoek naar een copywriter, of ken je iemand die een tekstschrijver nodig heeft? Neem dan contact met mij op. Wellicht kan ik jou of diegene helpen!