Taal is leuk

Bezig zijn met taal is leuk. Daarom lees ik graag boeken die daarover gaan. Bijvoorbeeld de boeken van Paulien Cornelisse. Het laatste boek dat ik van haar heb gelezen heet ‘Taal voor de leuk‘. Het boek leest weg als een stapel columns. De een wat langer dan de andere. Ik vind het een erg geslaagd boek.

Het eerste hoofdstuk heet ‘De Leuk’. Het gaat over het plaatsen van lidwoorden voor bijvoeglijke naamwoorden. En alleen bij positief bedoelde bijvoeglijk naamwoorden. Daardoor worden deze zelfstandig. Daarnaast schrijft Paulien in haar boek dat de taal vooral verrijkt wordt door jongeren van rond de 20 jaar of jonger. Toch weet ze zelf ook een aantal woorden aan de Nederlandse taal toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld de bijnaiku.

Haiku of bijnaiku

Een haiku is een vorm ban Japanse dichtkunst. De haiku bestaat uit zeventien lettergrepen, verdeeld over drie regels. Eerst vijf, dan zeven en dan weer vijf. Een haiku heeft altijd met de natuur te maken. Een bijnaiku heeft ook met de natuur te maken. Alleen het aantal lettergrepen kloppen niet ten opzichte van een echte haiku. Meestal loop je per ongeluk tegen een bijnaiku aan.

Spatie of geen spatie

Tegenwoordig zie je steeds meer samengestelde woorden waar een spatie tussen is gezet zonder dat dat moet. Dit is niet alleen iets dat Paulien opvalt maar ook een ergernis van mijzelf. Waarschijnlijk halen we dat uit het Engels. In Duitsland doen ze dit namelijk niet. Als ik teksten opgestuurd krijg zijn dit altijd de eerste taalfouten die ik meteen verbeter.

Lettergreepregel

Paulien heeft ook nog een speciale lettergreepregel. Ik vond dit persoonlijk een van de leukste hoofdstukken. Ook al heb ik wat mitsen en maren. Zij past deze regel toe bij de aankoop van (huishoudelijke) apparaten. Heeft een apparaat drie of meer lettergrepen? Dan zou je het niet moeten aanschaffen. Of als ik haar gezegde citeer: ‘Komt de lettergreep tot drie, doe het dan maar liever nie.’ Dit is best een leuke regel als je erover gaat nadenken. Maar hij werkt niet altijd. Want een computer is best handig en heeft toch drie lettergrepen. Of moeten we die dan laptop of desktop noemen om een beetje vals te kunnen spelen.

Taal is leuk. Dat meen ik serieus. Uiteraard weet ik ook niet alles. Ik ben immers geen neerlandicus. Maar heb jij moeite met een blog? Of teksten voor je brochure of nieuwsbrief? Ik help je graag. Dus neem gerust contact met me op.